mannerfelt design team

mannerfelt design team
passion for design

Ocke Mannerfelt startade Mannerfelt Design Team i början av 1980 och har sedan dess specialiserat sig på båtar med god design och hög teknisk nivå. MDT har alltid varit med och ritat tävlings motorbåtar och är i dag världsledande med 16 Världsmästerskap i Offshore racing. Mycket av denna kunskapen har överförts till normala fritidsbåtar som upplevs som extremt lättkörda, trygga och energi effektiva.

Sonen Ted är utbildad bildesigner från RCA, Lotus Cars och Jaguar Advance Design i England. Ted som även tävlat mycket i offshore racing flyttade till Sverige 2007 och startade då sitt arbete på MDT. Ted är huvudansvarig för design på företaget och hans karakteristiska säkra design influerar alla nya modeller. Båtarnas design får en unik ny look med moderna välballanserade fina linjeföring.

Exclusive style
Passion for design
Exceptional performance
Respect for the environment

Uppdraget för Epoca Yachts

Bröderna Hans och Lars Wiklund kontaktade Mannerfelt Design Team sommaren 2010 för att diskutera en helt ny båtmodell som skulle återspegla hur det Skandinaviska båtlivet fungerar numera. Båten skulle utstråla enkelhet, skyddade sittplatser, god driftsekonomi, en riktig toalett, trygghet och vackra linjer som skulle hålla i längden – lite som en modern sport SUV i funktion och design.

När man sätter sig bakom ratten på Epoca båten så slås man först av den avskalade och rena instrumentbrädan. Inga onödiga saker, bara det som verkligen behövs och dessutom en ergonomi som man känner igen från bilbranschen, allt på rätt ställe.

När man vill bada eller bara komma riktigt nära vattnet så fälls hela akterspegeln ner och det plana akterdäcket breder ut sig till en generös badplatform.

Hytten i mitten av båten är helt skyddad från väder och vind när man vill ha det så. Med enkla handgrepp har man sido skjutdörrar ut på walkaround däcket och dessutom ett snyggt och effektivt skjuttak där nästan hela taket öppnas upp. När man sitter och kör båten känns det som förarplatsen i en bil, när man står upp har man huvudet just ovanför vindrutan. Akterut rullar man enkelt upp en canvasduk som har lattor i sig för att inte fladdra.

Det effektiva luftsmorda skrovet är en direkt erfarenhet av MDTs mycket framgångsrika konstruerande av offshore racingbåtar. Epoca är designad för att gå som bäst mellan 26 till 32 knop där bränsleförbrukningen ligger väl under 1 liter distansminuten. Båten har praktiskt taget ingen planingströskel och går lugnt och fint utan att man behöver sköta några trimknappar.

Kravet från start var att båten skall ha en riktig toalett. Den är placerats framför styrhytten med ingång framifrån. Utrymmet är stort och luftigt och helt skyddat. Dessutom kan den enkelt användas som stuvutrymme med bra åtkomlighet.

Skrovet har ett vasst förskepp som klyver sjön på ett effektivt och mjukt vis. Båten känns alltid bred och stabil både i hamn och i grov sjö. Känslan att köra Epoca är mer som att köra en modern bil, enkelt och säkert. Att röra sig ombord känns tryggt med de höga friborden.

Epocans design är stram och med vackra svepande linjer. Skrovet har en karakteristisk stäv som återspeglar klassiska linjer. Avbärarlisten är betydligt större än normalt och är en del av båtens designspråk. Båtens utseende har en blandning av ultramodern design och klassiska linjer.